Cronologia (1984-2012)


1984: El  Pla General de Banyoles contempla la urbanització dels Horts de Sota Monestir (NP4, UP8 i Sector Ronda Monestir, 20 hectàrees) i els Horts de Guèmol (NP2, 7 hectàrees). El PSUC és l'únic grup municipal que s'oposa a urbanitzar Sota Monestir.

1997, febrer: Es presenta l’avanç del Pla Especial dels Recs de Banyoles encarregat per l’Ajuntament de Banyoles. El Pla Especial es planteja com “una figura del Planejament urbanístic que reguli la protecció tant de l’àmbit on discorren les aigües del desguàs de l’estany, espai públic (espai de bé comunal), com de l’ús de les pròpies aigües i canalitzacions per on flueixen”. Es preveu un pla d’etapes amb una durada de 8 mesos que requeriria un estudi topogràfic, un estudi històric, un estudi hidràulic, un estudi jurídic i la redacció del Pla Especial dels Recs (amb unes ordenances pròpies).

1998: L’Ajuntament de Banyoles aprova el Pla Parcial del sector NP4 malgrat les al·legacions en contra de Limnos. La Comissió d’Urbanisme atura el Pla parcial perquè “no compatibilitza el desenvolupament urbanístic amb la protecció de l’entorn” .

2002: Després de cinc anys de redacció de l’estudi previ que requeria el Pla Especial dels Recs de Banyoles, el Pla Especial continua aturat.

2003, desembre: Limnos proposa desclassificar els sectors NP4, UP8 i NP2 per tal que esdevinguin sòl no urbanitzable. També reclama el Pla Especial dels Recs de Banyoles.

2004: L’Ajuntament de Banyoles aprova el Pla Parcial del sector UP8 malgrat les al·legacions en contra de Limnos.

2004,  24 d’abril:  Limnos denuncia la lamentable actuació urbanística de la riera Canaleta.  L’ajuntament ha restaurat els marges  de la riera Canaleta al pas entre Mas Palau i el Barri de Canaleta amb una escullera de roques grans eliminant tota la vegetació existent i canalitzant completament tot el tram de la riera. 

2004: L'Agenda 21 de Banyoles inclou la necessitat de protegir una part dels horts de Sota Monestir i Guèmol però rebutja la desclassificació de l'espai.

2004, desembre:  Limnos demana més protecció als recs en el projecte d’urbanització del sector UP8 de Banyoles. Presenta nou al·legacions parcials i una a la totalitat en aquest sector situat entre Can Puig i la Ronda Monestir de Banyoles. 

2005: Limnos proposa la declaració dels recs de Banyoles, el  patrimoni industrial i les hortes com a  Bé Cultural d'Interès Nacional. La iniciativa no prospera. També demana la protecció dels 33km de recs i els elements patrimonials associats: ponts, parets de travertí, rentadors, caminets, etc. 

2006, abril:  L’ajuntament de Banyoles rebutja la major part d’al·legacions presentades al Pla Parcial UP8. En canvi, accepta l’augment de la zona verda de la riera Canaleta, la incorporació d’un nou tram de rec i la protecció d’un pont de travertí.
  
2006: L'Ajuntament inicia els tràmits del Pla de Millora Urbanística de la zona nord de la ronda Monestir (RM). Els veïns s'hi oposen i no prospera.

2006: La Comissió d'Urbanisme denega l'aprovació definitiva de l'UP8.

2006: Es crea la Plataforma en Defensa dels Horts i els Recs de Banyoles que recull l'adhesió de 700 persones i una vintena d'entitats de la comarca.

2008:  Limnos presenta les seves propostes per aquest any 2008. Reclama urgentment la realització del Pla Especial de Recs, reitera que sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), fer un seguiment dels possibles plans parcials que puguin afectar als recs i hortes, i reclamar  a l’Ajuntament de Banyoles actuacions de neteja dels recs. 

2008: La Generalitat proposa una àrea residencial estratègica en els terrenys de l'UP8. L'Ajuntament de Banyoles ho descarta.

2008, març: Limnos  s’oposa a la creació d’una àrea residencial estratègica de 660 habitatges entre La Farga i Can Puig. Creu que no és compatible el desenvolupament urbanístic a aquesta zona amb la preservació de la xarxa de recs i el patrimoni vinculat al seu ús social, agrícola i industrial.
 
2008, abril:  La  Marxa pel Decreixement (Temps de re-voltes) passa per Banyoles i tracta amb diverses entitats sobre la problemàtica dels recs i hortes de Sota Monestir.
 
2008: El Pla Director Urbanístic del Pla de l'Estany continua considerant les Hortes de Sota Monestir i Guèmol com a sòl urbanitzable.
 
2009: 21 entitats cíviques i ambientals del Pla de l'Estany  presenten al·legacions al Pla director en les que, entre molts altres punts, reclamen la protecció dels horts de Sota Monestir i Guèmol.

2009: Les al·legacions de l'Ajuntament de Banyoles al Pla Director Urbanístic reclamen que el document assenyali “el compromís que el planejament general haurà de tenir en compte la protecció del sistema de recs i les hortes”.

2009, dissabte 20 de juny:  La plataforma que agrupa 21 entitats cíviques i ambientals del Pla de l’Estany, realitza una parada a la plaça Major de Banyoles (fira Econatur) per explicar la seva posició sobre el Pla Director Urbanístic. Es va realitzar una consulta adreçada als visitants de la parada per tal que elegissin el paisatge més amenaçat de la comarca. Amb un 24% dels vots, el paisatge més votat fou les hortes de Sota Monestir.

2009, juny: El projecte de restauració del rec de Ca n’Hort comporta una pèrdua de diversitat natural. El projecte ha comportat una canalització completa a través de l’enformigonat del fons del rec que fins al moment era de terra i llims. 

2010, febrer: Limnos presenta les seves propostes d’actuacions per dur a terme durant aquest any 2010 i, respecte els recs i hortes de Sota Monestir, manté la seva posició i nombre d’actuacions. 

2010, 22 de febrer: ICV- Independents de Banyoles presenta una moció per a la redacció d’un estudi per a la declaració de BCIN de  les Hortes de Sota Monestir. 

Novembre de 2011: L’ajuntament de Banyoles format per CiU i el regidor no adscrit, Jordi Bosch “Barraca”, porten a aprovació en el ple el procés participatiu per redactar el projecte del Sota Monestir. Va rebre els vots a favor de l’equip de govern i en contra tota la oposició amb els arguments de ser: un procés participatiu curt, inútil i amb poca eficàcia.

Desembre de 2011: es realitza la primera reunió del procés participatiu en el Teatre Municipal, que va quedar petit.

Gener de 2012: es realitza la segona reunió del procés participatiu a l’Ataneu que torna a quedar petit. Aquella reunió es conclou amb la voluntat de presentar els resultats abans de la seva aprovació.

25 de juny de 2012: S’aprova provisionalment la modificació puntual de la zona de Sota Monestir, amb els vots a favor de CiU i en regidor no adscrit, l’abstenció de Junts per Banyoles, i els vots en contra de la CUP i ICV- independents de Banyoles. La sala de plens va comptar amb més de 70 persones.

6 de juny de 2012: Es fa una sessió informativa per part d’ICV – independents de Banyoles, per tal d’informar sobre el projecte i mostrar les alternatives possibles.


No hay comentarios:

Publicar un comentario